Over de lezing
Japanse filosofie: de denkweg van verfijning en verbinding
Sushi, manga, karaoke, judoscholen en Toyota’s: Japan is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Ondertussen genieten we in musea van verfijnde blokdrukkunst uit Tokyo en liggen de boekhandels vol vertaalde literatuur uit het Land van de Rijzende Zon. Groeit onze vertrouwdheid met de Japanse wijsbegeerte ook zo hard? Hoe denkt een Japanner?
In zijn lezing gaat Michel Dijkstra in op de drie grote Japanse denktradities: shintō, boeddhisme en confucianisme. Terwijl de bonte godenwereld van shintō de Japanner leert om zich met het leven te verbinden en zich geborgen te voelen in het hier en nu, wijst het boeddhisme juist de weg van onthechting en acceptatie van de vergankelijkheid. Het confucianisme toont hoe je de staat harmonieus kunt ordenen en bovendien deugdzaam kunt besturen. Voor klassieke Japanse intellectuelen zijn deze denktradities geen gescheiden werelden, maar complementair. De drie stromingen vormen één denkweg waardoor de mens zijn leven kan verfijnen en zijn verbinding met de wereld kan verdiepen. Een weg die wij - ieder op zijn eigen manier - ook kunnen gaan.
Over de spreker
Michel Dijkstra is onafhankelijk geleerde op het gebied van oosterse filosofie en westerse mystiek. Artikelen van zijn hand verschijnen zowel in filosofische tijdschriften (Filosofie Magazine, Tijdschrift - Filosofie) als literaire podia (Notulen van het onzichtbare, DIG (voorheen De Internet Gids)). Recent publiceerde hij: Elementaire deeltjes: Taoïsme bij Singel Uitgeverijen Amsterdam.